هرس درختان انگور
مقدمه
براساس داده های باستان شناسی حدود 5 تا 6 هزار سال قبل، انگور توسط مصریان کشت و در مراسمهای مخصوص از آن استفاده میشده است. انگور با نام علمی Vitis vinifera یکی از میوه های محبوب در جهان به شمار رفته و فرآورده های فراوانی مانند شیره انگور، آب انگور، غوره، کشمش، روغن هسته انگور، محصولات تخمیری مانند الکل، سرکه و ... از این میوه تهیه می شود. سرانه مصرف این میوه در ایران نیز بالا بوده و سطح وسیعی از زمینهای کشاورزی در ایران به کشت این محصول اختصاص داده شده و استان فارس با سهمی 20 درصدی از این مساحت، در رتبه اول قرار دارد و استان خراسان، قزوین، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، همدان و زنجان به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. این گیاه نیز مانند دیگر محصولات کشاورزی برای رسیدن به عملکرد مناسب و اقتصادی، نیازمند پرورش اصولی بوده که یکی از این مراحل پرورش، هرس در زمان مناسب و علمی درخت انگور (تاک) میباشد. در ادامه به بررسی انواع روشها و زمانهای مختلف هرس میپردازیم.
نامگذاری قسمتهای مختلف درخت انگور
برای انجام عملیات هرس شناخت قسمتهای مختلف یک درخت بسیار ضروری میباشد. انگور نیز از جمله درختانی است که هرساله نیاز به هرس داشته و در صورت عدم انجام هرس، میوه های حاصل کم کیفیت و ریز خواهد بود.
1- تنه: حد فاصل بین شاخه های اصلی و سطح خاک، تنه یا ساقه نامیده می شود.
2- شاخه های نو رسیده: شاخه های نرم و شکننده و سبز روی شاخه های یکساله تشکیل شده و دارای برگ، پیچک و گلآذینی که به میوه تبدیل می شود.
3- شاخه های بارور: بخش بالغ، چوبی و قهوهای رنگ درخت انگور بوده که در واقع همان شاخه های نورسیده که به بلوغ رسیدهاند و میوه تولید کرده اند.
4- کوردون یا بازو : در واقع به بازوهای درخت انگور بعد از هرس فرم گفته می شود.
5- پاجوش: شاخه هایی که از قسمت تنه یا ساقه در نزدیکی سطح زمین تشکیل می شود. (شکل 1)
شکل 1: بخشهای مختلف گیاه انگور
انواع هرس
عملیات هرس براساس زمانبندی و هدف طبقهبندی می شود. براساس زمان به دو دسته هرس زمستانه و هرس تابستانه و براساس نوع هدف به هرس فرمدهی و هرس باردهی تقسیمبندی می شود. ریشه درختان انگور رشد محدودی دارند و اگر هرس به درستی انجام نگرفته و تناسب بین ریشه و اندام هوایی رعایت نشود، محصول نهایی کیفیت خود را از دست میدهد بنابراین در زمان انجام هرس توجه به این نکته بسیار ضروری و مهم است.
هرس فرم:
مانند دیگر درختان، این هرس در سالهای اول زندگی نهال انجام گرفته و مراحل بعدی هرس و نگهداری از درخت (کوددهی، سمپاشی، برداشت، حذف علفهای هرز، شناسایی بیماری و آفت) را تسهیل میکند.
اصولا انگور به دو فرم خوابیده یا خزنده و فرم ایستاده تربیت می شود. در مناطقی با زمستانهای سرد، فرم خوابیده بهترین گزینه برای درختان انگور میباشد. در این روش تنه اصلی بر روی زمین قرار داشته و تعداد 3 تا 5 بازوی اصلی از تنه منشعب می شود. بر روی هر بازوی اصلی 2 تا 3 بازوی فرعی وجود داشته و شاخه های بارده بر روی آنها شکل میگیرد. در واقع پس از پایان سال اول شاخه های رو به بالا باید هرس شده و شاخه های رو به پایین از بالای جوانه دوم هرس می شوند. پس از پایان هرس نیز میتوان آنها را در زیر خاک قرار داد.(شکل 2)
شکل 2: برداشت انگور از در حالت فرم خزنده
در فرم ایستاده تنه و شاخه ها از زمین فاصله داشته و براساس نوع رقم و شرایط آبوهوایی، یکی از انواع فرم ایستاده انتخاب می شود. پاچراغی، کوردون یا شبکهای، چفتهای یا داربستی از اشکال فرم ایستاده میباشد. از مزیتهای فرم ایستاده به فرم خوابیده میتوان به استفاده از مساحت بیشتر مزرعه، استفاده از ماشینآلات برای عملیاتهای زراعی، عدم تماس خاک با میوه و برگها، دریافت نور بیشتر و کاهش بیماری و آفات و سهولت برداشت اشاره کرد البته هزینه اولیه برای احداث داربست و قیم از معایب این روش میباشد (شکل 3).
شکل 3: سهولت در برداشت مکانیزه در فرمهای ایستاده انگور
فرم پاچراغی: بوته های مو 50 تا 150 سانتیمتر تنه و حداکثر 3 تا 5 بازو بر روی تنه اصلی قرار دارد. این فرم نیازمند قیم موقت میباشد. شاخه های بارده بر روی بازوهای اصلی قرار میگیرند. این فرم در طی تقریبا 3 تا 4 سال ایجاد می شود. در واقع در سال اول از شاخه های موجود شاخهی قویتر را انتخاب کرده و از بالای جوانه دوم هرس میکنیم و شاخه های ضعیف را حذف میکنیم. در سال بعدی از بین شاخه های رشد کرده شاخهی قویتر را به عنوان تنه انتخاب کرده و دو شاخه را به عنوان بازو انتخاب میکنیم. برای استحکام بیشتر از قیم استفاده می شود. در سال بعدی نیز دو بازوی دیگر از بین شاخه های قویتر انتخاب میکنیم و به این ترتیب درخت انگور به فرم پاچراغی تربیت می شود. شاخه های بارده بر روی بازوها تشکیل می شوند. در این فرم طول بازوها کوتاهتر از فرم کوردون میباشد. (شکل 4)
شکل 4: فرم پاچراغی براساس ارتفاع تنه به دو دسته کوتاه و بلند تقسیم بندی می شود.
فرم کوردون: در این روش بازوها به وسیلهی سیم و قیم نگهداری می شود. در طول باغ قیمها و سیمها ( 2 تا 3 ردیف سیم) قبل از کاشت نهال در مزرعه مستقر می شوند. در فرم کوردون تنه نسبتا بلند بوده و دو بازو بر روی سیم قرار داده می شود. برای ایجاد این فرم در سال اول باید دو جوانه را بر روی نهال باقی گذاشته و مابقی را هرس کرد. در سال دوم، شاخه های نزدیک به سطح زمین کاملا حذف شده و دو شاخه قویتر را به عنوان بازو انتخاب میکنیم. بعد از رشد رویشی این دو بازو به سیمها متصل می شود. در ابتدای سال سوم یک متر از بازوها را نگه داشته و مابقی حذف می شوند. در فصل رویشی سال سوم شاخه های جوانی بر روی بازو تشکیل می شود. حدود 5 شاخه جوان را بر روی بازو باقی گذاشته و بقیه بازو و شاخه ها حذف می شود. شاخه های جوان باقیمانده را به سیم دوم متصل میکنیم. در انتهای فصل سوم 3 تا 4 جوانه را روی شاخه های جوان گذاشته و بقیه جوانه ها حذف می شوند. در شروع سال چهارم شاخه ها از بند دوم هرس می شوند و در نهایت از هر جوانه شاخه فرعی تشکیل شده و بر روی آن میوه تولید می شود. بدین صورت فرم نهایی درخت انگور تشکیل شده و هر سال این اتفاق برای باردهی انجام می شود (شکل 5 و 6).
شکل 5: فرم کوردون درختان انگور
شکل 6: تشکیل میوه بر روی بازوهای فرم کوردون
هرس فرم چفتهای یا داربستی: تنه در این فرم بسیار بلندتر از سایر روشها بوده و به بیش از 2 متر میرسد. در این روش قیمهای بلندی از بالا به یکدیگر اتصال پیدا کرده و برای نگهداری بازوهای انگور از آن استفاده می شود. مراحل تشکیل بازو مانند روشهای دیگر است ولی تفاوت عمده آن طول بازوها و تنه درخت میباشد. این روش در مزارعی با مساحت کم و منازل استفاده می شود چون انجام هرس باردهی و سایر عملیاتهای زراعی با مشکل مواجه می شود. (شکل 7)
شکل 7: روش داربستی برای مساحت های پایین، مناسب است.
بهترین زمان برای انجام هرس زمستانه، 15 تا 20 روز بعد از برگ ریزان یا بعد از پایان یخبندان و سرمای شدید است. در این زمان تشخیص شاخه ها از یکدیگر بسیار آسان بوده و هرس به درستی انجام می شود. در ارقام مختلف انگور محل قرار گیری جوانه های بارده بر روی شاخهی یکساله کمی متفاوت است اما به صورت کلی میانهی شاخهی یکساله بیشترین خوشه های انگور تشکیل می شود. با توجه به شرایط اقلیمی و نوع رقم، باید مناسبترین نوع هرس فرمدهی انتخاب شده تا درختان انگور بیشترین میزان نور خورشید را دریافت کنند.
هرس سبز: زمان انجام این هرس در فصل رویشی میباشد. در واقع در این هرس پاجوش و تنهجوشهایی که بر روی تنه ایجاد شده باید کاملا حذف شوند. اگر بر روی شاخه هایی که میوه تشکیل شده و بعد از خوشه ها، شاخه ها بیش از حد رشد داشته باشند باید از سومین بند آنها را حذف نمود. البته حذف زیاد برگ و شاخه ها کار درستی نمیباشد چون انجام فعالیت فتوسنتز با مشکل مواجه می شود و در نهایت میوه هایی بیکیفیت تولید خواهد شد. در هرس سبز میتوان خوشه ها را نیز هرس نمود. در واقع با حذف تعدادی از میوه های انگور، میوه های باقیمانده شیرینتر و درشتتر خواهند شد. (شکل 8)
شکل 8: حذف شاخه و برگهای اضافه بعد از تشکیل خوشه
حلقه برداری
برای افزایش اندازه محصول، زودرس شدن، جلوگیری از ریزش گل علاوه بر رعایت نیازهای کودی و آبیاری میتوان از حلقهبرداری نیز استفاده نمود. در واقع در این عمل یک لایه از پوست که حاوی آوندهای آبکش میباشد، از تنه اصلی جدا می شود. در این عمل مسیر حرکت شیره پرورده بخش بالای درخت و پایین آن قطع شده و مواد تولیدی در برگهای درخت به سمت ریشه انتقال داده نمی شود و میوه های در حال تشکیل از این مواد استفاده میکنند. با توجه به نوع هدف حلقهبرداری زمانهای متفاوتی میتوان این کار را انجام داد به عنوان مثال اگر هدف جلوگیری از ریزش گل باشد باید چند روز پیش از ظهور گل یا دوران گلدهی انجام شود یا اگر هدف بزرگ شدن حبه هاست باید این کار را کمی پس از زمان ریزش طبیعی گل اجرا شود. زخم ایجاد شده نباید عمیق باشد چون در اثر عدم دسترسی ریشه به مواد مغذی، قسمتهای پایینی درخت ضعیف شده و این کار نتیجه معکوس میدهد. آبیاری منظم در التیام زخم بسیار ضروری میباشد. (شکل 9)
شکل 9: حلقه برداری در درخت انگور
منابع:
سیفی؛ محمدرضا، راهنمای جامع و مصور پرورش انگور (کاشت، داشت و برداشت)، تاک، 1392
حکمتی، جمشید، باغبانی علمی و عملی انگور، علم کشاوزی ایران، 1391
دولتی بانه، حامد، انگور (مدیریت جامع کشت، پرورش، تولید و فرآوری)، دانشگاه کردستان، 1395